10 motive să trăiești clipa – aici și acum

Toată lumea insistă asupra trăitului în prezent. Dacă arunci o privire pe internet, găsești nenumărate sfaturi despre cum să faci ca să înveți cât mai repede să trăiești clipa.

Totuși, deși ți se prezintă tehnicile prin care să o faci, de foarte puține ori sunt scoase în evidență beneficiile acestora. La ce te ajută, până la urmă, faptul că pui accent pe timpul prezent? Ce are minunatul prezent special față de trecut sau de viitor?

În primul rând, este clar încă din citatele despre trăirea clipei că momentul de acum nu se mai întoarce. Indiferent cât te-ai strădui, el va ajunge parte din trecut și chiar te va chinui cu regrete dacă nu profiți la maxim de oportunitatea pe care ți-o dă.

În al doilea rând, nu ți-am pregătit un text argumentativ. Uram să fac asta în liceu și mi-a fost suficient atunci. În schimb, în continuare poți citi o listă cu avantajele identificate de mine referitor la a trăi în prezent.

Pentru mine este utilă, mai ales că adesea tind să alunec pe panta lină a amintirilor sau să o iau pe dealul abrupt spre tărâmuri deocamdată necunoscute.

Am aplicat trucurile experților cu trăitul în prezent, fiind acum mult mai fericită și mulțumită cu mine însămi. Iată, așadar, cum m-au ajutat meditația și celelalte ponturi. De aceea ți le recomand și ție!

10 motive să trăiești clipa – aici și acum

1. Scapi de o mare parte din stresul cotidian

Fiind mereu cu mintea în altă parte, e inevitabil să nu te stresezi. Îți faci scenarii despre viitor, te apucă dorul de trecut și toate astea se învârt fantastic în capul tău.

Focusându-te cu adevărat pe prezent și pe ceea ce ți se întâmplă fix în acest moment, stresul efectiv dispare. Pur și simplu dă tot ce este mai bun din tine pentru a-ți duce activitatea până la capăt.

De altfel, așa nu te vor mai presa nici termenele limită și vei fi mult mai organizat. În final, nici nu vei mai avea măcar de ce să te îngrijorezi.

2. Faci lucruri de calitate superioară

Când atenția ta este centrată asupra sarcinii pe care o întreprinzi, se văd imediat rezultatele. Deja scade probabilitatea ca vreo greșeală să-și facă apariția și crește radical calitatea.

Practic nu contează nimic altceva decât ceea ce se află în fața ta. Ești conectat cu mișcările fizice sau psihice de care ai nevoie și ignori cu desăvârșire orice altceva. E oare ceva incredibil în faptul că, datorită acestor elemente, ai o performanță ridicată în comparație cu perioadele în care mintea îți zbura pe câmpii?

3. Te concentrezi mai eficient

Trăind aici și acum, ai creierul mai limpede. Ai îndepărtat toate gândurile inutile, fiindcă de acum știi că degeaba le acorzi o importanță extraordinară. Nu se schimbă nimic ca din senin și timpul se ocupă cu dexteritate de fiecare situație în parte.

Mă rog, tu te ocupi în fond de ele, dar o faci la vremea potrivită. De multe ori, temerile noastre cele mai profunde nici nu devin realitate, fapt pentru care nu are rost să ne concentrăm pe dezlegarea ițelor respective.

Puterea de concentrare ne ține de obicei pe linia de plutire în viață. Trebuie sporită sau cel puțin menținută cu orice preț la un nivel optim!

4. Înveți să apreciezi bucuriile mărunte

Dacă ești prins undeva între trecut, prezent și viitor, uiți să zâmbești la gândul că soarele a răsărit și astăzi. Poate că mâine va ploua și ți se vor încurca toate planurile, iar abia atunci vei realiza ce ai pierdut azi.

Fericirea nu e deloc complicată. Nu ne va învălui la timpul stabilit de noi, când vom ajunge la un anumit salariu lunar sau într-un punct cât mai înalt pe scara relațiilor perfecte.

Dimpotrivă. Fericirea vine brusc, în timp ce ai o conversație plăcută, te plimbi sau faci ceva ce îți place. Fii trup și suflet acolo, n-o lăsa să-ți fugă printre degete!

5. Ești capabil să îți controlezi mai bine stările

După ce te-ai decis că nu mai vrei să trăiești în trecut, e mai dificil să te enervezi. Îți dai seama că tu ai cea mai mare influență asupra propriei persoane și nu le mai oferi aceeași putere celor din jur. Deja ești poziționat într-un mare avantaj.

În plus, conștientizezi de îndată când ceva sau cineva e pe cale să-ți tulbure echilibrul. Nu-i mai dai voie să o facă. Desigur, asta numai în cazul care nu-ți dorești.

E poate pentru prima dată când te poți analiza la rece și depinde în totalitate de tine cum răspunzi la stimulii externi. Tu câștigi lupta nu doar acum, ci mereu de aici înainte.

6. Iei decizii mai asumate

Tendința umană când luăm o decizie este de a o privi în raport cu viitorul. Ce consecințe vom avea datorită ei peste 5 ani? Dar peste 20? Problema este că nu putem garanta unde vom fi atunci.

Trăitul în prezent înseamnă că ne orientăm în special spre câștigul sau pierderile apropiate. Punem în balanță ceea ce ne interesează acum și cum putem gestiona lucrurile în favoarea noastră.

Nu se știe ce va fi în viitor, dar îl putem creiona gestionând corect prezentul.

7. Devii spontan

Atunci când principala ta responsabilitate este clipa de acum, creativitatea îți e automat mai la îndemână. Iar cum spontaneitatea se leagă de ea, te vei surprinde uneori chiar și pe tine cu ideile care îți vin.

Viața poate fi extrem de colorată, hazlie și interesantă. Trebuie doar să o observi cu grijă.

8. Nu te mai demoralizează rutina

Să ne înțelegem, a trăi în prezent nu e neapărat echivalent cu schimbări majore în viață. Nu-ți cere nimeni să-ți lași dintr-o dată vechiul job și să pornești la vânătoare de unul nemaipomenit.

Până la urmă, peste tot există puncte tari și puncte slabe. Ce vreau eu însă să scot la lumină este că întotdeauna poți găsi o latură nouă la ce faci deja de 10000 de ani.

Totul devine mai interactiv atunci când nu îți mai faci treaba în mod mecanic. Nu se reorganizează nimic vizibil, este vorba doar despre percepție.

9. Ai mai multă energie

Știai că mare parte din energia ta se consumă cu frământările despre trecut sau viitor? Eliminând această “ecuație” nefavorabilă din schemă, te eliberezi nu doar psihic, ci din toate punctele de vedere.

Prin urmare, poți dedica o mai mare parte din energie pasionilor tale, mărunțișurilor pe care le trăiești cu tot dragul azi. Ele contează. Trăiește clipa!

10. Descoperi că viața este cu adevărat frumoasă

Ești mai liber, mai vesel și mai energic ca prin magie. Pentru că tu ești magicianul propriei existențe.

Nu te sfii să admiri 5 minute natura, să faci o faptă bună cu inima deschisă și să zâmbești sincer. Vei vedea că tot ce te înconjoară capătă o aură incredibilă, ce îți aduce pace.

Cred că oficial am epuizat subiectul. Tot ce-ți mai pot spune e: carpe diem (trăiește clipa – în limba latină)!

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.