Cum să trăiești în mod autentic

Autenticitatea e un subiect tot mai controversat și de cele mai multe ori evitat în zilele noastre, când toată lumea se străduiește să joace un rol. Și pentru că oamenii vor să fie întotdeauna la înălțime, performanțele lor sunt de-a dreptul extraordinare și le intră efectiv în sistem.

De fapt, hai să fim sinceri: cu toții avem momente când nu ne recunoaștem. Ne uităm în oglindă și vedem trăsături cunoscute, dar parcă nu suntem în totalitate noi. Unde au dispărut copiii veseli și idealiști? Cine sunt adulții încruntați și plini de riduri (mai mult sufletești decât fizice) pe care îi privim?

Nu e suficient însă să observăm schimbările. Trebuie să luăm atitudine și să facem ceva în privința lor… pentru că numai așa putem fi în armonie cu propriul sine. Doar atunci simțim că trăim cu adevărat și ne bucurăm de fiecare clipă. Dar ce e de făcut?

Mai întâi, am căutat cuvântul autentic în DEX, ca să vedem cum este el definit în termenii cei mai simpli. Iată ce înseamnă autentic: “Care este conform cu adevărul, a cărui realitate nu poate fi pusă la îndoială; recunoscut ca propriu unui autor sau unei epoci.”

În ce fel se manifestă acest adevăr când vorbim despre propria persoană? Ce poți face pentru a-l scoate la lumină și, cel mai important, pentru a-l pune în valoare? De ce ai nevoie pentru a fi tu însăți sau însuți? Răspunsurile la aceste întrebări ți se vor forma singure odată ce aplici “trucurile” de mai jos despre…

Cum să trăiești în mod autentic

1. Acționează conform credințelor și principiilor tale

Se întâmplă de prea multe ori ca mintea, inima și corpul să intre în conflict. Una simțim și credem, însă cu totul altfel acționăm. Putem spune că așa apare ipocrizia.

Vei crea relații mult mai sămătoase cu tine și cu cei din jur dacă îți prezinți în realitate concepțiile și simțămintele. Și e ok ca ele să nu fie asemenea tuturor celorlalți oameni. Suntem diferiți și în asta constă, în final, farmecul existenței.

2. Nu te mai gândi la ce va zice lumea

Câte vise mărețe n-au murit încă din fașă de frica bârfelor și a gurii lumii? Nu le lăsa și pe ale tale să umple acele rânduri… Pentru că, îmi pare rău să ți-o spun, oricum e imposibil să oprești anumite persoane din vorbit și judecat.

Dacă îți dai voie să fii tu și nu te mai gândești obsesiv la posibilele reacții ce se vor stârni, deja ai pornit pe drumul de a face schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Primul pas e mai greu, restul vin natural.

3. Pune-te mereu pe primul plan

Da, cred cu tărie că puțin egoism nu strică nimănui. Deși, ca să fiu sinceră, eu am ceva mai mult… Important de reținut e că, dozat corect, e extrem de util în multe împrejurări.

De exemplu, nu ai pățit măcar o dată ca cineva să te roage să faci ceva, iar ție să nu-ți facă deloc plăcere lucrul respectiv și să vrei din tot sufletul să spui “nu”? Te pui pe primul plan atunci când admiți că nu te simți confortabil cu acea cerere. Fiindcă, crede-mă, cel mai probabil omul din fața ta va reveni cu o nouă solicitare și poate până la urmă te va manipula.

4. Nu te scuza pentru ce simți, crezi sau vrei

După cum menționasem și mai devreme, suntem diferiți. Tocmai de aceea ne completăm unii pe alții și reușim să contribuim într-o măsură atât de mare la evoluția societății.

Deci nu te mai consuma cu scuzele. Cât timp pe tine te împlinesc deciziile luate și ai conștiința curată de orice remușcări serioase, este perfect. Ești exact acolo unde trebuie să fii, iar autenticitatea e o tare de spirit care aduce recunoștință.

5. Amintește-ți constant că îți poți controla doar propriile decizii

Din păcate, autenticitatea este adesea sinonimă cu pierderea unor apropiați. Și, cu toate că aceștia vor crea un gol pentru o vreme în inima și viața ta, ține cont că e o dovadă că nu te-au plăcut niciodată cu adevărat. În caz contrar, ar fi rămas.

Vestea bună e că locurile lor vor fi ocupate cât de curând de oameni care vin exact din motivul pentru care su plecat cei dinaintea lor: pentru că ești tu.

6. Nu încerca să-i mulțumești pe toți

Indiferent cât de mult te-ai da peste cap, n-ai cum să-i mulțumești pe toți. E o muncă istovitoare, care nu are nici cea mai mică șansă de reușită. Vorbesc din proprie experiență, deoarece încă mă lupt cu mine să îmi amintesc că nu trebuie să mă placă toată lumea.

Concentrează-te mai degrabă pe rezultat, dacă este vorba despre o activitate, sau pe binele din orice situație… Binele așa cum îl percepi tu, nicidecum altcineva.

7. Ai curajul să fii tu

Acest punct le însumează pe cele anterioare. Nu neg că e o provocare imensă și adesea se transformă într-o luptă cruntă cu propria persoană, dar vei izbândi.

A avea curajul să fii tu necesită în multe cazuri ieșirea din zona de confort și pare înfricoșător. Totuși, e un univers plin de magie și bucurie, care e neapărat să fie descoperit! Tu contezi cel mai mult azi, mâine și în fiecare zi.

Ești autentic/ă sau mai ai de lucru în acest sens? Cum ai descrie tu autenticitatea sau ce înseamnă ea pentru tine? Eu te sfătuiesc să o apreciezi atunci când o întâlnești și să o faci parte din viața ta de zi cu zi, căci e neprețuită!

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.