9 sfaturi pentru o organizare super eficientă

Secolul vitezei nu ne lasă să stăm nicio clipă pe loc. Dacă o facem, cu siguranță vom pierde lucruri importante… sau cel puțin aceasta este impresia pe care o avem. Ne grăbim și nu știm exact unde, iar sarcinile ni se adună claie peste grămadă.

Serviciul are responsabilitățile lui, timpul petrecut cu familia este prețios și necesitatea pentru un moment liber acordat propriei persoane imperioasă. Pentru a nu o lua complet razna, e nevoie de o organizare ca la carte. Și acesta este un aspect la care, din păcate, prea puțini oameni excelează.

farmec.ro - Livrăm frumusețe!

Eu am unele zile în care fac o mulțime de activități și altele în care nu sunt deloc productivă. Având multe planuri și proiecte pe cap anul acesta, nu mai pot da înapoi și trebuie să găsesc echilibrul perfect.

Așa că, am făcut o “cercetare” despre formele de organizare cât mai bună și am descoperit câteva lucruri foarte interesante. Bineînțeles, nu am putut păstra informațiile doar pentru mine… le găsești și tu mai jos. Consideră articolul de față drept o introducere în conceptul time management, dacă vrei.

9 sfaturi pentru o organizare super eficientă

1. Pornește la “drum” cu un plan concret

Trebuie să știi încotro te îndrepți dacă vrei să ajungi cu bine la destinație. Deci, înainte de orice, e important să îți setezi obiectivele mari și mici, care mai apoi se completează cu un program pus la punct.

Pentru a-ți fi mai simplu, împarte timpul în calupuri, în funcție de ceea ce ai de făcut, calupuri pe care să le poți colora în mod diferit. Nici măcar nu e nevoie să ai abilități artistice, fiindcă există diverse aplicații de time management care îți sar imediat în ajutor.

2. Prioritizează-ți activitățile

Nu poți face chiar tot ce îți dorești într-o singură zi, dar poți să faci tot ce contează. Ține cont de asta și planifică-ți munca în conformitate cu acest principiu de top management.

Astfel, începe cu ceea ce este important și ți se pare mai complicat. Odată ce ai scăpat de activitățile de acest gen, continuă în ordinea semnificației până ce sfârșești întreaga listă… sau o parte cât mai mare din ea. Studiile spun că suntem cei mai productivi între orele 10-12 și 16-18.

3. Trezește-te mai devreme

Un management strategic al timpului cuprinde o rutină care să îți intre în sistem și să fie motorul acțiunii. Prin urmare, e util să te trezești cu o oră înainte de a te apuca de muncă și ce mai ai de făcut.

Alocă ora respectivă propriului sine. Nu citi mailuri, nici nu urmări noutățile de pe social media sau face mai știu eu ce activitate care îți poate accentua anxietatea. Bea cafeaua în liniște, meditează, fă o plimbare sau încurajează-te pentru a avea o zi în forță.

4. Oferă-ți recompense

Cu toate că mor după ciocolată, după cum am recunoscut și în articolul Top 10 Motive Și Ocazii Pentru A Oferi Cadou O ChocoTelegramă, e indicat să se apeleze la ea ca recompensă mai mult în situațiile extreme… când te grăbești să duci ceva la bun sfârșit și ai impresia că soarta este împotriva ta.

În rest, alege drept premiu timpul pentru a te ocupa de vreo pasiune de a ta. Eu mă voi orienta, de exemplu, spre seriale seara sau citit, pentru că am constatat că sunt modalitățile cele mai utile prin care mă pot relaxa în totalitate.

5. Curăță mediul în care stai sau lucrezi

E mult mai dificil să te organizezi dacă e haos în jurul tău. Asta se întâmplă atât atunci când ne referim la biroul de la serviciu (sau cel improvizat acasă), cât și la locuință.

Pe de o parte, în acest fel e imposibil să găsești rapid ce ai nevoie. Pe de altă parte, dezordinea îți va distrage atenția din minut în minut și se duce de râpă toată străduința ta de a te concentra.

6. Nu lăsa nimic să îți distragă atenția

Cu cât întrerupi mai des efectuarea unei activități, cu atât îți va lua mai mult timp să revii la nivelul de concentrare de la început. Practic, e de la sine înțeles că va dura mult mai mult să faci ceea ce ți-ai propus.

Închide modificările de pe telefon câtă vreme lucrezi, căci durează minim 10 minute pentru ca creierul tău să se întoarcă la taskul alocat și managementul are de suferit. Mesajele te vor aștepta cuminți până ce vei avea timp pentru ele.

7. Fă pauze cu regularitate

Dacă lucrezi la calculator sau ai în față un ecran, în mod normal se spune că trebuie să îți relaxezi ochii 10 minute pe oră. Nu, acest element al listei nu intră în contradicție cu cel menționat anterior, deoarece nu dai fuga la telefon în pauză.

Închide ochii pentru câteva clipe sau ieși puțin afară să iei o gură proaspătă de aer. Dă-le voie gândurilor tale să se limpezească în această perioadă, iar activitatea pe care o întreprindeai va fi de-a dreptul îmbunătățită.

8. Renunță la ceea ce este inutil sau nu îți face bine

Crezi că tot ce ai trecut în planul zilei este cu adevărat important? Mai uită-te o dată cu mare atenție asupra lui și îți vei da seama că există acolo cel puțin câteva lucruri fără de care viața ta ar fi mult mai frumoasă.

Elimină tot ceea ce nu îți aduce niciun beneficiu, fie el spiritual, material sau emoțional. Ca să îți faci o idee mai clară legată de acest aspect, achiziționează niște cărți de stres management de aici.

9. Valorifică fiecare secundă

Ai impresia că cele 5 minute în care te-ai uitat pierdut la un video oarecare despre pisici nu fac nicio diferență în programul tău, nu-i așa? Te înșeli amarnic!

Într-o singură zi, faci o grămadă de activități ce iau teoretic doar 5 minute. Marea problemă e că matematica funcționează și în cazul timpului… Iar această resursă este epuizabilă când o raportăm la viața noastră.

Îți erau cunoscute sfaturile? Le pui în practică sau urmează? Ai făcut vreodată unul sau mai multe cursuri de time management? Apropo, tu cum te organizezi de obicei? Asta dacă o faci…

Eu respect de ceva vreme punctul legat de stabilirea unui plan, deși, trebuie să recunosc, nu mi-a fost foarte ușor să mă obișnuiesc. Acum e timpul să trec la treabă și să mă asigur că le bifez cu conștiinciozitate pe toate!

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.