De ce sunt oamenii inteligenți și harnici adesea “ocoliți” de succes

Munca, inteligența și succesul merg teoretic mână în mână. Dacă te “duce capul” și muncești din greu, la un moment dat vei ajunge la succes. Cel puțin aceasta este concepția care ne este inoculată încă din copilărie.

Din păcate, realitatea ne demonstrează zi de zi că nu este întotdeauna așa. Aș fi zis “așa de ușor”, dar, să fim serioși, munca constantă e presărată cu responsabilități și obstacole, deci nu e tocmai ușoară.

De cele mai multe ori, oamenii inteligenți și deosebit de harnici, nu obțin doza de succes în viață mult visată. Nu o spun eu pur și simplu, ci este un fapt dovedit. Majoritatea acestor persoane au un potențial de-a dreptul colosal, însă el sau chiar ele se evaporă undeva pe drum…

bookzone.ro

Sper mult că tu nu faci parte din această categorie. În cazul în care ai dubii legate de ce va urma și îți dorești o carieră formidabilă, o afacere de milioane sau în general succes pe mai multe planuri, te sfătuiesc să parcurgi cu atenție elementele listei de mai jos. Aceasta cuprinde câteva caracteristici de care oamenii inteligenți și muncitori de cele mai multe ori se cramponează.

De ce sunt oamenii inteligenți și harnici adesea “ocoliți” de succes

1. Plănuiesc prea mult și nu acționează

Oamenii inteligenți sunt specialiști în planificare. Știu tot drumul spre succes, cu toate etapele aferente lui. Sunt perfecți conștienți în ce direcție trebuie să se îndrepte și de ce au nevoie.

Cu toate acestea, acțiunea propriu-zisă îi pune în mare dificultate. Ei tărăgănează la nesfârșit lucrurile și până la urmă se întâmplă să nici nu mai acționeze. Și atunci, ce rost a avut atâta stabilire a detaliilor?

2. Analizează riscurile în loc să și le asume

Exact cum planifică, oamenii inteligenți se și gândesc la ce s-ar putea să nu meargă bine. Asta nu e neapărat greșit, doar că aceștia tind să uite partea pozitivă.

Se focusează total asupra riscurilor și, bineînțeles, așa își face apariția teama… de eșec, cea care a distrus de-a lungul timpului o mulțime de visuri și vieți. Nici nu mai e nevoie să menționez că succesul devine apoi un simplu cuvânt din dicționar.

3. Consideră că secretul constă în școală

În situația în care ești una dintre acele persoane ce încă mai cred că notele bune la școală determină poveștile de succes despre care auzi atâtea, următoarele mele cuvinte te vor dezamăgi.

Învățatul materiei pentru școală nu te va face la maturitate un antreprenor de succes sau orice altceva ți-ar trece prin cap. De fapt, nu au nicio tangență una cu cealaltă. Trebuie să înveți să te descurci în viață, pentru că nu există vreo definiție sau formulă ce îți va sări în ajutor.

4. Nu sunt perseverenți

Poate că reușesc, totuși, să pornească acțiunea. Începutul este promițător și deja persoanele inteligente și muncitoare își văd marele scop îndeplinit. E minunat!

Ce nu prea iau ele în calcul este răbdarea necesară pentru a ajunge acolo. Plictiseala le convinge mult prea devreme că nu merită efortul și ar trebui să se apuce de altceva. Avem în față un cerc vicios…

noriel.ro

5. Au impresia că totul se întâmplă într-un ritm stabilit

Surprinzător sau nu, viața nu ascultă mereu de planurile noastre. Asta îi debusolează în general pe cei inteligenți, pentru că au o viziune concisă despre cum trebuie să se petreacă evenimentele.

Când ritmul devine mai alert sau dispar / evoluează anumiți pași, ei preferă să renunțe oficial la luptă. Dar cine zice că nu poți fi, de exemplu, o femeie de succes într-o altă sferă decât cea în care ți-ai propus inițial?

6. Continuă să stea doar în preajma celor pe care îi cunosc

Nu ajungi să ai succes stând în permanență cu cei pe care îi cunoști. Sigur, poți descoperi lumea împreună cu ei și să vă sprijiniți reciproc în timpul transformării în cele mai bune versiuni ale voastre.

Ideea este însă că succesul înseamnă conexiuni. Nu știi niciodată de unde ar putea apărea omul care te va ghida spre succesul la care aspiri. Munca în echipă face magie!

În plus, dacă acel cineva era deja prezent în grupul tău de apropiați, n-ai mai citi acum aceste rânduri, ci te-ai bucura din plin de reușite…

7. Se cred inferiori

E groaznic să ai non-stop impresia că nu ești suficient de bun. Nici nu contează domeniul, simplul sentiment este copleșitor. Și da, ai ghicit: este interconectat cu lipsa încrederii în sine.

Practic, prea mulți oameni inteligenți se amăgesc că există alții mai isteți, pregătiți și buni ca ei. Adevărul este că singura calitate pe care o au respectivii oameni în plus este curajul. Trebuie să încerci și tu!

8. Evită schimbările

Zona de confort e călduță și foarte confortabilă. De ce să ieși din ea, nu-i așa? Schimbările înseamnă adaptare și poate fi obositor. Succesul aduce mai apoi multe responsabilități.

Colțul în care te-ai refugiat nu e tocmai bine plătit și nici nu te face fericit, dar măcar știi la ce să te aștepți de la el. Îți sună cunoscut?

9. Preferă să se plângă

Societatea, mai ales cea românească, dă pe afară de persoane care ar ști cum se fac lucrurile, însă nu mișcă un deget. În schimb, gura rareori o țin închisă. Toți au vreo vină, iar ei, în locul lor, s-ar descurca perfect.

Le e mult mai ușor să afirme că nu au noroc, că nu provin dintr-o familie înstărită și așa mai departe. Scuze găsim cu duiumul. Dezavantajul e că identificarea lor nu ne ajută să avansăm…

Te-ai regăsit în vreun punct al listei de mai sus? Dacă răspunsul este afirmativ, să știi că trebuie să faci rapid o schimbare… Pentru că până și un singur aspect ce pare minor și total neimportant, te poate ține pe loc și inclusiv să te ducă un pas în spate.

Concentrează-te asupra scopului tău final și nu renunța! Mai devreme sau mai târziu vei atinge rezultate nesperate. Așadar, îți țin pumnii și îți urez mult succes în continuare!

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.