Nuanțe de piper și ciocolată – o recenzie atipică

Cândva, într-un timp ce pare că a fost în urmă cu 1000 de ani (de fapt au trecut vreo 2), am scris. A fost un text de suflet, o plăsmuire dintr-un strop de realitate și multă imaginație. Așa se zice că apar cele mai frumoase rezultate, nu-i așa?

Mi s-a demonstrat că da atunci când textul meu a fost selectat de Editura SIONO pentru a fi publicat într-un roman colectiv de proză scurtă, care are dragostea în centrul universului său.

N-am să insist acum asupra a ceea ce am simțit în clipa în care am primit mailul de confirmare, deoarece am vorbit deja despre acest aspect. Dă un click aici pentru a putea citi postarea de pe contul meu de Facebook.

elefant.ro

Nuanțe de piper și ciocolată și Inima nu face riduri – două antologii ce merită citite

Sursa: Siono Literar

Nuanțe de piper și ciocolată – It is what it is găzduiește 27 de autori debutanți, care trăiesc senzații noi, uimitoare… asemenea mie, dar și autori consacrați, cu multă activitate literară în spate. Fiecare a venit cu o poveste unică și specială, ce te atrage ca un magnet în lumea sa.

Indiferent de situația din care ar face parte, sunt convinsă că toți autorii am fost (și încă suntem) emoționați să ne vedem numele în carte și îi suntem extrem de recunoscători editurii pentru această oportunitate.

De asemenea, concomitent a mai apărut o antologie, Inima nu face riduri – Life happens, între paginile căreia se adăpostesc alte 25 de nume și gânduri împărtășite. După spusele editurii, a fost prea mult talent pentru a încăpea într-un singur volum.

Mi-a plăcut extraordinar de mult cum echipa SIONO a descris volumul în care se regăsește și proza mea: „Când aduni împreună un grup de autori extrem de talentați, scriitori de texte ce ți se înșurubează în suflet, făcându-te să râzi sau să lăcrimezi, rezultă, firește, nuanțe de piper și ciocolată. Editura SIONO este «vinovată» de acest proiect: o carte pe care pun pariu că o veți iubi. De ce? Pentru că e captivantă, generoasă și variată. Un caleidoscop de culori, de perspective, de interpretări.”

Dragostea în Nuanțe de piper și ciocolată

Trebuie să încep prin a spune că e prima dată când citesc un roman colectiv cu proze de dragoste. M-a învăluit total fiecare poveste, cu particularitățile ei și cu emoțiile inspirate.

De aceea, nu voi lua și analiza pe rând titlurile. Nu de alta, dar n-aș ști foarte bine de unde să încep și unde să mă opresc. Diana Gole (Neață) și Mona Șimon, colegele mele de volum, s-au descurcat minunat la acest capitol, motiv pentru care recomand cu drag articolele de pe blogurile lor – Nuanțe de piper și ciocolată, respectiv Nopți cu flori albe. Nuanțe de piper și ciocolată.

Eu pot spune cu sinceritate că mă încearcă un amalgam de sentimente când mă gândesc la povești. Îmi păruse rău inițial că programul încărcat nu mi-a permis să termin mai repede cartea de citit, însă ea trebuie savurată. De altfel, reprezintă o lectură perfectă de duminică. A fost exact ce aveam nevoie!

Am intrat într-o sferă în care iubirea este totul absolut. Ea te ridică, dar te și coboară într-un ritm mai accelerat inclusiv și decât viteza luminii. Este desăvârșită, chit că nu decurge întotdeauna așa cum ne-am dori.

Am descoperit că dragostea s-a simțit la fel de profund în trecut ca și acum. Este un limbaj universal, pe care românii și străinii nu îl vorbesc neapărat, ci îl trăiesc cu aceeași intensitate. Cu toate acestea, nu e scutit de greșeli ce uneori sunt imposibil de iertat.

M-a impresionat nespus că majoritatea poveștilor s-au terminat tragic sau au avut un final deschis. Desigur, au existat și finaluri fericite, ca în basme, însă mai puține. Viața e imprevizibilă și nu știi ce va urma, iar autorii au făcut o treabă nemaipomenită din a-i reda trăsăturile.

Nu credeam că se va întâmpla prin prisma a câtorva pagini, însă am empatizat cu personajele. M-am regăsit astfel în postura rușinii de a mărturisi sentimente ce ai certitudinea că nu vor fi împărtășite, creării unei conexiuni reale prin intermediul internetului, m-am întors la prima iubire și am trecut printr-o mulțime de stări diferite… totul într-o singură după-amiază.

În ciuda credinței generale că dragostea învinge tot, cea romantică are adesea limite impuse de împrejurări, distanțare sufletească sau orgoliu. Acum pot face, deci, liniar trecerea spre…

Scrisoare despre ei, ochii albaștri-verzui de… Dana Mierluț

Încă nu m-am obișnuit cu ideea că numele meu apare într-o carte cu proze scurte romance. Deși, la drept vorbind, sunt o cititoare împătimită a genului și mereu am visat la asta. Ei bine, visurile chiar devin realitate!

Scrisoarea mea se referă la o iubire și… nu prea, aș putea zice. El a fost dintotdeauna arogant, posesiv și egoist, iar ea s-a îndrăgostit oricum de el. Clasic. Normal că n-au mers lucrurile, dar crezi că asta i-a stat fetei în cale și a renunțat să-l mai vrea?

Dacă ai avut vreo iubire zbuciumată la începutul tinereții, înțelegi la ce mă refer. Întrebarea este: cât de mult te va afecta în viitor prima iubire? Există riscul să nu treci niciodată peste ea cu adevărat? Cicatricile lăsate pe inimă se vor vindeca vreodată în întregime?

Textul acesta a curs efectiv din mine. Nu am stat să-l cosmetizez. La urma urmei, planul era să fiu singura care îl va citi. E o acritură dulce pe alocuri, cum sunt și eu… Cred că e prima dată când mi-am scos sarcasmul la vederea întregului public. E posibil s-o fac mai des.

Poți comanda atât Nuanțe de piper și ciocolată – It is what it is, cât și Inima nu face riduri – Life happens de pe site-ul editurii SIONO (click aici) sau de pe rafturile eMag cu cărți (click aici). Lectură plăcută!

Încheierea nu o pot face decât în stilul care mi-a concluzionat povestea și cred că mă caracterizează (alege tu dacă evoluția sau nebunia): „poți fi mândru de mine, fraiere!”.

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

2 thoughts on “Nuanțe de piper și ciocolată – o recenzie atipică”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.