26 de lucruri învățate în 26 de ani

În urmă cu 5 ani, am postat, de ziua mea, pe blogul www.danamierlut.blogspot.ro un articol cu unele dintre cele mai importante lucruri învățate în 21 de ani. Erau 21, echivalente pentru atâția ani.

Am format astfel o adevărată tradiție și în fiecare an ce a urmat am completat lista. Mă apucă nostalgia citind-o acum (cu atât mai mult cu cât mă simt taaare bătrână), când am trecut de un sfert de secol.

Desigur, am adăugat un nou element, care pot zice că mi-a influențat deciziile majore cu care mi-am început anul. Probabil că sunt, în mod oficial, la vârsta reflecțiilor. Așa că iată…

26 de lucruri învățate în 26 de ani

1. Am învățat să lupt pentru ceea ce îmi doresc

Lucrurile cele mai importante în viaţă nu cad din cer, trebuie muncit din greu pentru a le obține.

2. Am învățat să îmi urmez visurile

Reușita cea mai mare vine atunci când facem ceea ce ne place. Nu aş putea lucra într-un domeniu care nu mă reprezintă.

3. Am învățat să cred în mine

Nu pot să creadă alții în mine dacă nici eu nu o fac. Eu mă cunosc cel mai bine, iar încrederea în propriile forțe este primul pas spre atingerea țelului final.

4. Am învățat să fiu optimistă

“Cum iți sunt gândurile, așa îți este și viața”. Fii pozitiv, iar lucrurile ți se vor așterne în cale așa cum îți dorești.

5. Am învățat să fiu mai tolerantă

Sunt o fire perfecționistă și am așteptări mari de la cei din jur. Totuși, timpul mi-a demonstrat că fiecare om greșește, că nu există persoană care să exceleze în toate privințele. Nimeni nu e perfect.

6. Am învățat să mă bucur de fiecare clipă

Viața e scurtă și oricând se poate sfârși. Așadar, mă bucur de fiecare moment petrecut cu familia, cu prietenii sau cu mine însămi, fiindcă nu se știe când poate fi ultimul.

7. Am învățat să îmi setez obiective

Obișnuiesc ca la finalul unui an să îmi stabilesc cel puțin 10 obiective pentru anul următor. De asemenea, privesc lista pentru anul ce tocmai a trecut și analizez retrospectiv situația. În general le ating pe majoritatea. Scrierea obiectivelor motivează creierul să nu renunțe până ce sarcinile sunt îndeplinite.

8. Am învățat să nu renunț niciodată

Ok, s-a întâmplat să nu îmi iasă un plan. Nu e sfârșitul lumii. O iau de la capăt și abordez o nouă tactică. Am pierdut o luptă, nu întregul război.

9. Am învățat să cred în oameni

Ca orice om, am fost rănită de persoane la care nu m-aș fi așteptat. Asta nu înseamnă că trebuie să îmi pierd încrederea în specia umană. Nu toată lumea e la fel. Dezamăgirile fac parte din cursul firesc al vieții. Va apărea altcineva care va compensa pierderea suferită.

10. Am învățat să râd din tot sufletul

La finalul călătoriei nu ne amintim toate greutățile și răutățile pe care le-am înfruntat în drumul spre succes, ci momentele în care ne-am simțit bine și am trăit din plin.

11. Am învățat să îmi păstrez sufletul de copil

Copiii se bucură de fiecare clipă și inocența lor e un exemplu că binele există. Adulții tind să uite în goana lor pentru un trai mai bun să aprecieze tot ceea ce îi înconjoară, iar eu nu vreau să ajung astfel.

12. Am învățat că scump nu înseamnă neapărat și bun

Cele mai speciale lucruri în viață sunt gratuite: iubirea, prietenia, pacea sufletească. Lucrurile materiale nu ne aduc fericirea, doar o întrețin pe cea existentă.

13. Am învățat că fiecare alegere contează

Înainte de a lua o decizie ce îmi va influența viața, mă gândesc la consecințe. Impulsivitatea nu își are locul în asemenea momente.

14. Am învățat să fiu recunoscătoare pentru tot ce am

Cu toate că îmi doresc mai multe lucruri, realizez că sunt oameni care nu au nimic și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot ce e frumos în viața mea.

15. Am învățat să păstrez alături persoanele care contează

Este de 1.000.000 de ori mai bine să ai alături 3 prieteni buni, care te cunosc cu adevărat și care te susțin orice ar fi, decât 50 superficiali. La un moment dat realizăm cu toții că nu cantitatea contează, ci calitatea.

16. Am învățat să iubesc din toată inima

Iubesc oamenii, iubesc animalele, iubesc natura și lumea în care trăiesc. Totul este atât de frumos încât n-ai cum să nu iubești! Cel mai bun exemplu de iubire necondiționată consider că ni-l oferă câinii, care își iubesc stăpânul mai mult decât propria viață. Chiar și chinuiți fiind, aceştia continuă să iubească.

17. Am învățat că orice gest contează

Altruismul nu ține de condiția socială. Uneori ajunge să îi dai cuiva un sfat, să îl încurajezi, iar astfel îi salvezi viața.

18. Am învățat să nu trăiesc în trecut

Trecutul e trecut, nu se mai întoarce. Degeaba mă gândesc numai la ce s-a întâmplat fiindcă nu se schimbă nimic. Pot doar să iau învățămintele necesare din fiecare experiență și să merg înainte.

19. Am învățat să fiu atentă la tot ce e în jur

Viața e un fel de școală. Cu toții avem parte de teste și teme care ne testează cunoștințele. Informațiile sunt peste tot în jurul nostru. Dacă vrem să nu rămânem “corigenți”, trebuie să fim receptivi și să acumulăm cât mai multe cunoștințe. Învățatul e un proces care se desfășoară pe tot parcursul vieții.

20. Am învățat că uneori e bine să mint

Există unele cazuri în care consider că mințitul nu este un lucru rău. În această categorie includ lucruri pe care ni le spun părinții în copilărie pentru a ne vedea fericiți și protejarea unei persoane de un adevăr dureros.

elefant.ro

21. Am învățat să îmi înving fricile

Teama nu face nimic altceva decât să ne țină pe loc. Ea ne oprește evoluția. Pe fiecare treaptă ce urc spre marele țel al vieții mele las una dintre frici.

22. Am învățat să nu am așteptări

Chiar dacă ai impresia că știi foarte bine o persoană, fiindcă e posibil să te surprindă… nu neapărat în mod pozitiv. Crearea unei imagini greșite te poate răni.

23. Am învățat că e mai bine să regret ceea ce fac decât ceea ce nu fac

Poți pierde multe în viață atunci când nu iei atitudine. Dacă ai încercat ceva și n-a mers, e în regulă. Important e că ai făcut-o. Uneori e indicat să acționezi din impuls.

24. Am învățat să nu mă mulțumesc cu jumătăți de măsură

Când ai de gând să faci ceva, mergi până la capăt și nu te opri pentru nimic în lume. Perseverența îți aduce tot ce îți dorești. Satisfacția unei mici reușite nu se va compara niciodată cu îndeplinirea scopului final.

25. Am învățat să fac pace cu mine

Liniștea sufletească, pe care o capeți de obicei după ce te împaci cu tine, e neprețuită. E ok să realizezi că încă te mai macină anumite lucruri vechi, crezute demult apuse, dar trebuie să ai curaj să le înfrunți și să le închei frumos. Numai așa vei putea atinge armonia totală.

26. Am învățat să fiu mai bună cu mine

Toată lumea are defecte și mai și greșește. E perfect acceptabil și uman. Atâta timp cât lucrăm la noi înșine și ne conștientizăm comportamentul, va fi bine.

Pe tine ce te-a învățat viața?

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.