10 lecții de viață ce trebuie învățate de la copii

Avem impresia, total eronată, că miracolul copilăriei se termină undeva în jurul vârstei adolescenței. Nu e deloc adevărat. E important s-o păstrăm mereu în suflet.

De ce? Deoarece ea ne menține pe linia de plutire atunci când simțim că grijile tipice adulților ne copleșesc. Cu ajutorul inocenței copilăriei depășim mai ușor orice obstacol.

Nu degeaba a afirmat Constantin Brâncuși: “Atunci când încetăm să mai fim copii suntem deja morți”. Existența nu are sens fără sentimentele pure ale acelei perioade și putem învăța o mulțime de lecții de viață de la copii.

Eu am extras 10 asemenea învățăminte “predate” de micuți, pe care cred cu tărie că ar trebui să ni le însușim. Poate că le știm, dar le așezăm adesea în umbră și nu le putem în valoare. E vremea să schimbăm asta!

elefant.ro

10 lecții de viață ce trebuie învățate de la copii

1. Jocurile au farmec atât pentru copii, cât și pentru adulți

Niciodată nu e prea târziu să te joci. Păcat că, după o vârstă, pierdem din vedere farmecul jocurilor și devenim niște adulți posaci.

S-au inventat o grămadă de jocuri de societate pentru adulți și chiar jocuri pentru copii și adulți, care să unească relația dintre generații. La elefant găsești o largă varietate de jocuri ce pun imaginația, spiritul strategic și chiar amuzamentul la încercare.

Ele reprezintă o modalitate excelentă de relaxare și menținere activă a creierului. Nu numai că vei scăpa de stres, ci ți se va și ameliora dorul de copilărie.

2. Adaptabilitatea e cheia

Indiferent de ce li se așterne în cale, copiii reușesc destul de repede să se acomodeze. Ei nu stau prea mult să analizeze ce s-a schimbat, precum și noua situație. În schimb, intră în dinamica proaspăt apărută și fac tot posibilul să extragă ce e mai bun din ea.

Nu consideri că ți-ar fi de folos să acționezi la fel, cel puțin ocazional? De multe ori, la maturitate, insistăm prea mult asupra trecutului și nu apreciem îndeajuns prezentul. Copiii se descurcă mult mai bine…

3. Poveștile pentru copii sunt nemuritoare

Când ai încetat să crezi că visurile devin realitate? Sau, mai bine zis, să ai încredere că ești capabil să le duci la îndeplinire? Ai această putere.

Prichindeii știu asta și poveștile pentru copii îi ajută să-și dezvolte și mai mult această latură. Deci nu te opri din citit și sperat la un viitor luminos. Acesta e primul pas.

Dacă te temi să intri direct într-o altă lume, creează-ți întâi una aproape de ceea ce trăiești. Bucură-te de o mică terapie prin intermediul cărților de colorat pentru adulți, care sunt o metodă de relaxare nespus de eficientă.

4. Perseverența iese întotdeauna învingătoare

Ai văzut vreodată un copil care să renunțe cu una – cu două atunci când își dorește ceva? Desigur, asta în cazul în care crește într-un mediu sănătos…

Deși părinții zic “nu”, micuțul nu se lasă. El are o serie de variante pentru a obține ce vrea și, dacă e nevoie, le pune pe rând în aplicare.

Urmează-i exemplul micuțului. Nu te lăsa nici tu descurajat de primul eșec. Da, cu siguranță vor mai fi și altele, dar continuă să lupți. Exact cum părinții cedează până la urmă și cumpără jucăria dorită, și tu vei ajunge acolo unde vrei.

5. Prezentul e cel care contează

Ieri e istorie și mâine vom vedea ce va fi. Cam pe acest principiu funcționează mintea unui copil. Distracția de acum nu se compară cu nimic și o trăiește în profunzime.

Adulții se ascund în spatele responsabilităților și se agață în mod absurd de momente trecute sau viitoare. Așa se nasc resentimentele legate de propria persoană și stresul pentru ce va urma. Întrebarea e: ce sens are?

6. Onestitatea este foarte valoroasă

Adevărul este poate cea mai prețioasă monedă de care dispunem. Tranzacționând-o în mod greșit, putem ajunge ruinați.

Bineînțeles, picii din jurul nostru nu conștientizează asta și uneori par de-a dreptul cruzi spunându-l. De fapt, este vorba de o inocență pe care nici măcar nu te poți supăra.

Cu toate că e indicat să ne străduim să fim mai delicați, părerea mea este că n-ar trebui să adoptăm vreodată minciuna pe post de colac de salvare.

7. Fericirea stă în lucrurile mici

Un simplu zâmbet poate schimba traiectoria unei zile întregi. O acadea poate lumina până și cea mai întunecată după-amiază. Și lista poate merge înainte mult și bine…

Copiii nu știu să pună preț pe valoarea materială, astfel încât cântăresc totul cu inima. Ei se bucură pentru ceea ce nouă ni se pare un mărunțiș și râd din suflet. Ei apreciază ceea ce îi înconjoară.

8. Iertarea întărește relațiile

Probabil că îți amintești cum certurile din copilărie durau în general doar câteva minute. Pe urmă copiii se împacă și prietenia devine chiar mai strânsă decât până atunci.

Adulții tind să țină ranchiună și să nu mai vorbească între ei inclusiv ani la rând. Pe lângă că pierd în acest fel sprijinul și prezența alături a cuiva drag, acea mânie se adună și înrăutățește sănătatea. Pacea e nemaipomenit de importantă, cu atât mai mult cea cu noi înșine.

9. Curiozitatea ne menține vii

Oricât de multe cunoștințe am avea, mereu putem asimila ceva inedit. Lumea e suficient de mare și complexă, cât să ne surprindă constant. Iar lecțiile sunt la fiecare colț, doar să fim dispuși să le căutăm.

Veselia și entuziasmul micuților sunt ghidate de setea de explorare, de descoperire a diverselor secrete din jur. Ei se minunează de tot ce află și fascinația lor îi motivează să meargă mai departe.

În orice etapă a vieții ai fi, lasă curiozitatea și entuziasmul să te mențină alert. Astfel, vei avea un motiv întemeiat să aștepți cu nerăbdare ziua de mâine.

10. Iubirea e nemărginită

Din diverse cauze, iubirea a devenit ceva de dat la schimb: te iubesc numai dacă tu mă iubești primul. E trist, fiindcă a dispărut adevărata semnificație a acestui sentiment.

Prin asta se deosebesc copiii de noi, adulții. Aceștia nu împart dragostea cu zgârcenie și nu îi pun limite. Din contră, o acordă tuturor și nu se tem să o manifeste. Și totuși, asta nu înseamnă că rezerva lor se termină. Ea se amplifică pe măsură ce e consumată.

Așadar, nu-ți mai dori în zadar să mai fii copil pentru o zi. Începe să crezi și să simți ca unul. Câteodată e util chiar să te și comporți ca atare. E într-adevăr atât de simplu pe cât pare.

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.