Mai toată lumea își dorește ocazional un animal de companie, fie că stă la casă sau în apartament. Un suflet necuvântător ne înveselește ziua și ne face să uităm de grijile cotidiene.
Și totuși, înainte de a face pasul cel mare și a-l lua acasă, sunt anumite lucruri de care trebuie să ținem cont.
Dacă ne lăsăm influențați de impulsul de moment și căutăm animale de companie de vânzare sau luăm la rând grupurile de adopții fără a ne gândi bine la ce urmează să facem, putem ajunge să regretăm destul de curând.

Bineînțeles, asta nu are legătură cu faptul că nu am iubi micuțul animal domestic căruia am decis să îi oferim un cămin felicit. Pur și simplu sunt multe alte detalii la mijloc. Hai să aflăm în continuare despre ce este vorba!
Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua un animal de companie
1. Motivul pentru care îl vrei
Gândește-te bine: vrei un animal de companie pentru că te simți singur? Îți place foarte mult o anumită rasă de câini, de exemplu, și crezi că se potrivește stilului tău de viață?
Sau poate te-a înduioșat povestea unui animal de companie și îl adopți în final pentru a le face o bucurie copiilor?
Motivul din spatele alegerii va spune cât de asumat vei fi odată ce noul membru al familiei va ajunge acasă. Prin urmare, ar trebui să fie unul cât mai întemeiat.
2. Are nevoie de timpul și afecțiunea ta
În funcție de animalul de companie pe care îl alegi, va trebui să îi acorzi timp și afecțiune. Uită-te cu atenție la programul tău și analizează orele pe care i le-ai putea dedica.
Ca idee, ține cont de câte ori are nevoie un câine să să îl scoți afară, spre deosebire de o pisică ce își face nevoile la litieră și îți acordă atenție doar atunci când are chef.
Câinele tânjește după afecțiune și abia așteaptă să vă jucați împreună. El trebuie spălat, îngrijit și așa mai departe.
3. Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare

Poate că nu mereu vei avea energie la sfârșitul zilei pentru joacă și tot felul de năzbâtii. Problema e că, odată ce ai un animal de companie mic sau mare, nu prea mai depinde de tine.
Iar dacă, din entuziasm, îți va mai ataca papucii sau mobila și nu vei fi pe fază, degeaba vei comenta pe urmă.
Tot ce poți să faci este să încerci să îi explici animăluțului că nu e bine ce a făcut. Dresajul însă nu se face cum ai bate din palme, durează și implică multă răbdare.
4. Vei face curățenie mai des și mai aprig
După doi ani și jumătate, Sweetie încă mai are accidente legate de pipi atunci când circulă nestingherit prin casă. La drept vorbind, are anumite locuri în care îi place să își facă nevoile. Asta ca să nu mai zic că primăvara și toamna îi cade părul.
Fiecare animal de companie vine practic cu propriile provocări legate de curățenie. Trebuie să știi că, avându-l acasă, nu vei mai șterge praful, mătura și spăla o singură dată pe săptămână. E posibil ca procesul să se repete chiar în fiecare zi.
Și curățenia e oarecum un punct bonus, nu depinde de faptul că ai ales sau nu un animal de companie care se îngrijește ușor.
5. Îngrijirea lui costă bani
Totul costă, de la mâncarea specială și până la vizitele la veterinar sau vitaminele și jucăriile sale. Cu cât e mai răsfățat micuțul tău, cu atât vei cheltui mai mult.
Vorbesc din propria experiență, pentru că iepurașul meu hazliu și adorabil are pretenții când vine vorba de suplimente pentru ros – dinți. Eu îi achiziționez adesea o mulțime de prostioare de care nici nu se apropie.
Și, ca să fiu cinstită până la capăt, recunosc că sunt destul de zgârcită. Rareori dau sume mari pentru haine și produse de make-up, dar pentru Sweetie nu există să nu îi cumpăr toate nebuniile.
6. Este important să fii mereu cu ochii în patru

Inclusiv și atunci când îți vezi de alte activități, ar fi bine să fii cu ochii în patru, fiindcă nu știi cu ce surprize te-ar putea uimi.
Desigur, contează mult să știi cât mai multe informații despre animalul de companie pe care ți-l dorești, fie el domestic sau nu.
Iepurașii sunt foarte “prietenoși” cu cablurile, motiv pentru care Sweetie nu poate rămâne nici măcar un moment nesupravegheat în preajma vreunuia.
7. Exact ce îți dorești de la el
Cât timp liber ai? Îți dorești ca animalul de companie să depindă în mare măsură de tine sau să fie independent? Ești ocupat în general?
Toate detaliile sunt importante, deoarece nu e ca și cum ai putea înlocui nevoile animăluțului pe parcurs. Trebuie să știi din start în ce te bagi. De aceea, caută cât mai multe informații despre animal. Aparentele mărunțișuri fac diferența.

8. E o responsabilitate de durată
Dacă ești o fire care se plictisește repede, nu e o idee bună să îți iei un animal de casă. El este un membru al familiei. Consider adevărată crimă abandonul.
E asemenea renunțării la propriul copil fiindcă ți s-au schimbat prioritățile sau îngrijirea lui este mai dificilă decât ai crezut.
Un animal de companie trăiește câțiva ani. Un câine poate ajunge și la 20 de ani, în timp ce un iepuraș se apropie de 10. Fă tot posibilul să îi acorzi aceeași grijă și iubire pe tot parcursul acestei perioade!
9. Îți vei adapta stilul de viață în funcție de el

După cum ziceam, animalul de companie nu prea își poate adapta nevoile, dar tu poți face (și vei face) modificări în ceea ce privește obiceiurile tale.
Puțini oameni pot dormi în camera mea și a lui Sweetie. El este un animal activ noaptea și roade întruna sau aleargă de la parter la etaj în cușca lui, făcând gălăgie.
Pe mine mă îngrijorează deja dacă nu îl aud. În schimb, mă odihnesc fără probleme cu zgomotul lui pe fundal.
10. Să fii conștient că, la un moment dat, va muri
E poate cel mai greu aspect de luat în calcul. Cum noi suntem muritori, la fel sunt și animalele noastre de companie. Sinceră să fiu, nici eu nu sunt pregătită să accept deocamdată acest gând.
Important este să ne bucurăm de fiecare clipă în care ne avem cei mai loiali prieteni alături și să îi iubim necondiționat. Nu trebuie să ne gândim nonstop la sfârșit, ci să conștientizăm că va veni cândva clipa respectivă, astfel încât să trăim la intensitate maximă prezentul.
Îți dorești sau ai un animal de companie? Dacă faci parte din a doua categorie, ai luat în considerare aceste elemente înainte de a aduce micuțul acasă?
În cazul în care ești pe cale să o faci, citește cu atenție toate punctele de mai sus și ia decizia în cunoștință de cauză. Este vorba de un suflet la mijloc, nu de o piesă de mobilier!