10 metode eficiente prin care să-ți crești și menții motivația la cote maxime

Sunt tot mai des întrebată cum reușesc să îmi găsesc și mențin motivația pentru a face toate lucrurile cu care îmi ocup eu zilele. Pare mai simplu decât este în realitate.

Ca oricine altcineva, mă confrunt adesea cu lipsa de motivație și lupt pentru a învinge în fața ei. Uneori reușesc, însă alteori nu și… vegetez, pierd vremea. Dar nu despre asta vreau să îți povestesc, ci despre modalitățile prin care îi dau loviturile de grație de fiecare dată când dă semne că ar vrea să mă supere.

Mai întâi, află că există două tipuri de motivație: motivație extrinsecă și motivație intrinsecă. Este exact ca atunci când auzi vorbindu-se despre motivare sau motivație.

elefant.ro

Dacă motivația extrinsecă / motivarea se bazează pe stimulii externi (recompense, laude, note bune etc.), motivația intrinsecă / motivația este ghidată de propria persoană (dorința de a evolua, de a acumula cunoștințe, de a ajuta etc.). În general, pasiunile se fructifică prin intermediul motivației intrinseci, în timp ce sarcinile plictisitoare și de rutină au nevoie de un imbold extrinsec.

Nu am căutat studii complexe despre motivație și personalitate, dar tind să cred că cele două se leagă… sau asta dă de înțeles extrovertita convinsă din mine, care își pierde rapid interesul personal pentru o activitate ce nu-i aduce imediat rezultate și recurge la automituire cu ajutorul dulciurilor. Sunt vinovată! Totuși, scopul scuză de obicei mijloacele, nu?

Și acum, pentru că știi aceste detalii, citește următoarele ponturi. Ele te vor sprijini să ai mai multă motivație pentru slăbit, învățat, să faci mai mult sport, să treci cu bine peste o perioadă alertă sau chiar să-ți îndeplinești un vis. Amintește-ți că totul este posibil!

10 metode eficiente prin care să-ți crești și menții motivația la cote maxime

1. Stabilește-ți obiective mari și mici

Degeaba pornești la drum dacă nu știi sigur unde vrei să ajungi. Fă-ți un plan bine pus la punct cu tot ce îți dorești să obții, dar și cum să ajungi acolo. Scopul final trebuie împărțit în sarcini mai mici, care să aibă termene limite foarte clare.

Astfel, e important să îți fixezi obiective SMART: Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și care se încadrează în Timp. Nu face lucruri doar pentru a fi făcute, ci orientează-te spre ceea ce contează.

2. Oferă-ți și momente de relaxare

Motivația și performanța merg mână în mână. Atunci când prima e la pământ, cu siguranță nici cea de a doua nu o duce excepțional. De aceea, câteodată ai nevoie de timp pentru a-ți reîncărca bateriile. Uită-te la un film, fă o plimbare sau petrece câteva ore în compania unei persoane dragi.

Iar în cazul în care te simți vinovat că te relaxezi, să știi că efectul nu va fi cel așteptat. Vei fi și mai demotivat odată ce te întorci la treabă. Așa își face apariția procrastinarea, care e extrem de nocivă.

3. Găsește și fă ceea ce-ți place

Motivația este la cel mai înalt nivel în momentul în care faci ce te pasionează. Evident, scenariul perfect ar fi să îți concentrezi toate resursele fizice și psihice spre hobby-uri. Cu toate acestea, nu trăim într-o lume tocmai perfectă și e imposibil să facem întotdeauna doar ce iubim.

Așa că, următorul pas constă în identificarea unui lucru care îți place la fiecare activitate. Este imposibil să nu găsești măcar ceva atractiv. Dacă se întâmplă, adaptează lucrurile. Plus că este esențial să nu începi răspunsul la întrebarea “ce faci?” cu “mă chinui să…”. Abordează un “ton” mai optimist.

4. Citește sau ascultă vorbindu-se despre motivație

Există o mulțime de cărți, cursuri, traininguri, video-uri și tot felul de alte materiale online și offline despre motivație, în special când ne referim la cea profesională.click aici pentru o serie de cărți despre motivație foarte interesante și de ajutor.

Eu am încercat toate variantele de-a lungul timpului. Alege ce crezi că e mai util pentru tine. Ce îți pot spune e că în unele dimineți, când am nevoie urgent de o doză de motivație, caut citate. Nu m-au dezamăgit niciodată!

5. Recompensează-te / pedepsește-te cu regularitate

Cuvântul recompensă este echivalent cu ciocolata în urechile mele. Oricum, recompensa depinde de la persoană la persoană. Rețeta mea e simplă: dacă scriu respectivul articol, de exemplu, până la ora X, mă premiez cu o ciocolățică.

În schimb, există și o latură mai întunecată, dacă realizezi că funcționezi mai bine pe baza fricii. Îți poți stabili sancțiuni în funcție de ce ai de făcut și cum evoluează lucrurile. Taie-ți din banii de cheltuială / de buzunar, e cea mai “dureroasă” pierdere.

6. Vizualizează-te așa cum îți dorești

Motivația, afirmă specialiștii în psihologie, reiese și din vizualizarea obiectivelor ca și cum ar fi deja îndeplinite. Cum te-ai simți atunci? Imaginează-ți cu lux de amănunte starea ta, pentru că creierul nu face diferența dintre realitate și imaginație.

E mult mai ușor să obții ceva când te gândești că îl ai deja. Practic, ești mai pregătit să înfrunți orice ți s-ar ivi în cale și știi deja că vei câștiga.

7. Gândește-te la consecințele negative

Când nu merge cu buna, e timpul să pui în balanță potențialele efecte negative. Care e cel mai rău rezultat posibil? Cât de mult te va afecta el și din ce puncte de vedere? Merită să riști apariția lui?

Ai ghicit, motivația din vizualizare (pozitivă) și consecințe negative este aproape pe același tipar cu motivația din pedeapsă și recompensă. Însă le-am pus separat deoarece au implicații diferite.

8. Notează-ți fiecare reușită

Nici n-ai idee ce încurajare imensă reprezintă scrierea chiar și a celor mai mici reușite într-un carnețel. Te ajută enorm să vezi că ești bun în ceea ce faci și ți se va demonstra că mergi în direcția corectă.

Reușitele contribuie la dezvoltarea încrederii în sine, care influențează în mare parte motivația până și pentru o acțiune simplă.

9. Identifică-te cu ceea ce faci

Creează legături între sarcini și valorile sau dorințele tale. Deși ți se pare cam complicat și presupui că o poți face doar atunci când este ceva serios la mijloc, nu e deloc așa.

Inclusiv și curățenia prin casă poate fi văzută în sens revelator. Fă-o pentru că ești o persoană organizată și detești haosul. Asta te reprezintă.

10. Asociază-te cu oameni care te încurajează

E aur curat să ai pe cineva alături care te motivează oricând ai nevoie și crede cu adevărat în tine. Bineînțeles, pentru mine e vorba mai ales de mama.

De fiecare dată când ai impresia că nesiguranța te încolțește, scapă din ghearele ei fugind la suporterii tăi aprigi. Te vei energiza automat și luminița de la capătul tunelului nu va mai părea atât de îndepărtată.

Cum ți se par aceste sfaturi? Obișnuiești să le pui în practică sau urmează? La mine funcționează!

Motivația și motivarea formează, de altfel, unul dintre subiectele mele de suflet, iar trainingul de Motivare și Încredere este preferatul meu. Mi se umple inima de fericire când îmi spune cineva că am contribuit măcar puțin la motivarea sa. Eu cred în tine, e timpul s-o faci și tu!

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.