13 lecții învățate de la un serial – Anne with an E

Anne with an E este cel mai drag serial al meu, pe care nu contenesc să-l laud și recomand în stânga și-n dreapta. Consider că merită vizionat și te afectează emoțional (în sens pozitiv, bineînțeles) indiferent de vârstă.

Cu o acțiune ce se desfășoară la finalul secolului al XIX-lea în Canada, serialul (bazat pe o serie de cărți) scoate la lumină viața unei copile (Anne Shirley) ce este înfiată de doi frați trecuți bine de prima tinerețe (Marilla și Matthew Cuthbert). Povestea lor este nemaipomenit de frumoasă și înduioșătoare, dar nu asta vreau să evidențiez în acest articol.

În schimb, am extras principalele lecții demne de realitate pe care eu le-am sesizat atent creionate în serial.

Poți citi însă mai multe informații despre acțiune aici, în recenzia scrisă de mine pentru blogul cinefilia, ca să te poți familiariza cu personajele.

De asemenea, poți vedea Anne with an E sezonul 1, 2 și 3, online, subtitrat pe Netflix. Din păcate, s-a oprit la atât, dar fanii au demarat o petiție pentru apariția sezonului 4.

Apropo, pe alocuri vei observa că am folosit Anne cu “e” la sfârșit – este versiunea numelui tradusă în română.

13 lecții învățate de la un serial – Anne with an E

1. Tot răul duce spre bine

Anne a trecut printr-o grămadă de obstacole în copilărie, și nu i-a fost deloc ușor, dar toate au format-o și dus-o mai aproape de Marilla și Matthew.

Iar legat de pățaniile ei din serialul Anne cu “e” la sfârșit, deși se poticnește adesea, rezultatul este întotdeauna benefic. Ba chiar mai reușit decât și-ar putea închipui.

2. Iubirea are nenumărate forme

Acest punct și-a lăsat cea mai puternică amprentă asupra mea. De ce? Pentru că în majoritatea serialelor este pus accentul numai pe iubirea romantică. Nu și în Anne with an E.

Învățăm despre iubirea pentru familie, prieteni, aproape și comunitate. Fiecare dintre aceste tipuri este special și exemplificat în multiple ocazii. Uneori e nevoie chiar și de sacrificii…

Și hei, n-am spus că romantismul lipsește cu desăvârșire, dar cel puțin la început nu este în centrul atenției. Fii fără grijă, Gilbert Blythe (și actorul ce-l întruchipează în Anne with an E) te va cuceri iremediabil. Susțin cu tărie că fiecare fată are nevoie de un Gilbert!

3. Să nu-ți fie niciodată rușine cu tine însuți

Diferențele dintre noi ne fac unici și speciali. E păcat să nu ne bucurăm de ele și să nu le punem în valoare.

Asta descoperim prin exemplul pe care ni-l oferă Anne și prin modul în care îi încurajează pe cei dragi ei. Pornește ea destul de greu pe acest drum, ce-i drept, însă, după ce o face, nimic nu-i mai stă în cale.

4. E ok să evoluezi diferit

Dacă suntem diferiți, e normal ca nici procesele noastre de dezvoltare să nu coincidă. Fiecare om își urmează propriul ritm.

Nu trebuie să ne simțim, așadar, inferiori sau superiori față de altcineva. Cu toții ne aflăm în sfera evoluției exact unde trebuie să fim… și poate vom ajunge la destinații distincte.

5. Ai curaj să spui ceea ce crezi

Contează enorm să spui “adevărul tău”, cum zicea cineva într-un TED Talk. Deci, nu căuta un loc confortabil în care să te ascunzi, ci fă-te auzit.

Lumea se schimbă cu pași mici, iar tu poți fi unul dintre motoarele ce o pun în mișcare. Câteodată pare imposibil, dar fii perseverent și vei reuși.

6. Poveștile fac lumea un loc mai frumos

În serialul Anne with an E, mai ales în sezonul 1, am putea afirma că fata trăiește mai mult într-un basm imaginat de ea decât în realitate. Poveștile sunt modalitatea ei de a evada atunci când viața se dovedește grea.

sosetaria.ro

Nu-mi spune că tu n-ai clipe în care ai vrea să pleci cât mai departe. Ei bine, citind și visând cu ochii deschiși, o poți face. Astfel, dispari pentru o vreme, iar când te întorci totul este mai suportabil.

7. Nu judeca, ci ajută

Discriminarea este cel mai delicat subiect atins de serial. Ea este expusă în diverse situații: de la fata considerată ciudată pentru că vine de la orfelinat și până la rasism, respectiv orientare sexuală.

Pe deasupra, se prezintă și începutul emancipării feminine, care, trebuie să recunoaștem, nu era văzută deloc cu ochi buni.

Serialul a deviat în acest sens puțin (are personaje în plus) de la romanul ecranizat – Anne of Green Gables, dar promovează aceeași idee: acceptarea. Nu e locul nostru să judecăm pe nimeni, ci, dacă ne stă în putință, avem obligația morală de a sări în ajutor.

8. Familia nu ține cont de sânge

Frații Marilla și Matthew Cuthbert au primit-o și iubit-o pe Anne ca și cum ar fi fost propriul lor copil. Își sunt alături reciproc și nu ar putea renunța unii la alții.

La fel se întâmplă și când vine vorba de prieteni. Sprijinul necondiționat este cel care leagă oamenii mult mai tare decât o poate face împărțirea aceluiași sânge.

Din acest punct de vedere, un detaliu semnificativ e faptul că Anne with an E a avut un cast foarte unit, care a relaționat de minune pe ecran.

9. Omul sfințește locul

Poți face mult din puțin și… deloc din mult. Contează enorm modul în care gestionezi ceea ce ai și grija pe care o manifești față de ce te înconjoară.

Apreciază orice lucru, cât de mărunt ar fi – asta ne îndeamnă personajele de care e imposibil să nu te atașezi.

10. Înveți mai multe dacă te implici decât dintr-o carte

Este una dintre lecțiile care m-au marcat cel mai mult, având în vedere că îmi doresc să devin profesoară.

Copiii trebuie motivați, încurajați și ajutați să devină cea mai bună versiune a lor. Asta este valabil și când ne gândim la adulți… inclusiv la propria persoană.

11. Bucură-te de moment

Green Gables și celelalte locuri prin care umblă Anne sunt încântătoare și nu e dificil să fii prezent în totalitate. Cu toate că noi nu ne prea putem bucura de asemenea peisaje, tot avem propriile frumuseți și clipe de neuitat.

La bătrânețe nu ne vom aminti cum stăteam veșnic cu capul în telefon, ci vom prețui mai mult momentele pe care le-am petrecut în afara tehnologiei.

Viața e prea scurtă pentru a trăi în trecut sau a face non-stop planuri pentru viitor. Secunda de acum nu se va întoarce niciodată și merită să îi acordăm toată atenția noastră. Noi merităm să ne bucurăm de ea.

12. Viața este o aventură

La fiecare vârstă trecem prin etape definitorii. Ceea ce azi ni se pare simplu ca bună ziua, ieri era incredibil de complicat și mâine e posibil să uităm că a existat.

Totul se întâmplă cu un motiv, dar uneori pierdem prea mult timp căutându-l și uităm că întregul farmec constă în explorare. Eu m-am hotărât: vreau, asemenea lui Anne, să fiu mireasa aventurii!

13. Nu merită să suferi din cauza unor răutăți

Mereu vor fi oameni care vor avea ceva de comentat la adresa ta. Bârfele și invidia au existat dintotdeauna și nu vor dispărea prea curând.

Totuși, pentru o viață liniștită, trebuie să ignori toate răutățile. Cât timp tu ești mulțumit cu ceea ce faci și cum ești, restul sunt zgomote de fundal. Nu le da voie să aibă impact asupra ta. Personajele din Anne cu “e” la sfârșit au învățat asta pe pielea lor.

Tu ai vizionat serialul Anne with an E? Dacă da, ce concluzii ai tras și ce ai învățat? Iar dacă răspunsul e nu, ți-l recomand cu drag!

Cunoști astfel de seriale / filme / cărți deosebite? Împărtășește-le în comentarii!

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.