9 motive pentru care merită să ai un animal de companie

De când îl am pe Sweetie, iepurașul meu alb și extrem de drăgălaș de cameră, viața mea s-a schimbat din mai multe puncte de vedere. Nu l-aș da pe iepurașul meu pitic pentru nimic în lume. Mă topesc după el și toate năzbâtiile lui, care nu sunt deloc puține, reușesc doar să mă amuze. Cum să te superi pe un ghemotoc îmblănit și adorabil?

Oricum, Sweetie nu e doar incredibil de haios când sare peste tot și roade papuci, ci îmi luminează zilele și existența în diverse feluri. M-am gândit, așadar, să îți prezint și ție câteva dintre avantajele pe care ți le aduce un animal de companie.

Un animal de companie aduce o mulțime de beneficii atât pentru copii, cât și pentru adulți. Voi insista cu o altă ocazie asupra fiecărei categorii, însă de data asta scot în evidență cele mai generale asemenea plusuri. Crede-mă că fiecare animal domestic are o grămadă de beneficii pe care nici nu le realizăm.

sosetaria.ro

9 motive pentru care merită să ai un animal de companie

1. Nu te mai simți singur

Un animal de companie în apartament sau casă înseamnă un tovarăș de viață care te ascultă răbdător dacă te plângi, te așteaptă cuminte acasă când pleci și simți că îți este alături.

Ai cu cine vorbi mereu (mai puțin când vrea să doarmă și te ignoră total, cum face un iepure ca animal de companie) și uneori chiar te poți certa. Îți va trece rapid supărarea, ce-i drept, și vei fi veșnic recunoscător că îl ai. Ai sigur un suflet căruia știi că îi pasă de tine.

2. Te relaxează

După o zi extenuantă la serviciu, tot ce îți dorești în mod normal e să dormi, chit că mai sunt câteva ore bune până vine timpul de culcare. Situația se modifică cu desăvârșire la apariția unui animal în casă.

Nu, nu se întâmplă asta pentru că ești practic obligat să te ocupi de el. Din contră. Vei descoperi că joaca împreună te va relaxa și revitaliza.

Pe la începutul anului (înainte de pandemie) jonglam eroic cu masterul, job-ul, voluntariatul și scrisul pentru disertație, iar când ajungeam seara acasă eram terminată fizic și psihic. Primul lucru pe care îl făceam era să-l iau pe Sweetie în brațe și vreo jumătate de oră îl mângâiam, pupam și îmbrățișam (ultimele două acțiuni doar dacă avea chef – e independent de fel și puțin mofturos). Imediat după aceea mă simțeam mai bine și eram oficial pregătită să îmi continui cu spor sarcinile rămase pe ziua respectivă.

3. Devii mai sociabil

Dacă ești introvertit, comunicarea cu un animal de companie mic sau mare te va ajuta și stimula să te deschizi mai mult față de oameni.

Nu zice nimeni că vei împărtăși toate secretele tale cu oameni necunoscuți, cum faci cu patrupedul tău, dar îți va veni ceva mai ușor să vorbești cu ei. Până la urmă, repetiția este mama învățăturii și, comunicând deja o groază cu animăluțul tău, ai făcut primul pas.

4. Ai motive să ieși mai mult afară

Nu pot să decid în locul tău ce animal de companie ți se potrivește, însă îți pot spune că un cățel te motivează să ieși afară constant, chiar de mai multe ori pe zi. E important să-l scoți pentru a-și face nevoile. Asta în cazul în care presupun că nu vrei “surprize” prin casă.

Plimbările prin natură vă sunt de ajutor astfel amândurora și îmbinați cu succes utilul cu plăcutul.

5. Îți aduce fericire

Un animal de companie devine rapid un membru al familiei. Fiecare gest al său de afecțiune, joacă sau chiar năzbâtie îți intră imediat în suflet.

El are nevoie de atenția ta, însă ți-o oferă la rândul său pe a sa. E un târg foarte convenabil, mai ales când observi cum crește și evoluează de la o zi la alta.

Înseninează orice atmosferă și te umple de entuziasm. Viața este cu adevărat foarte frumoasă!

6. Faci sigur sport

Pe de o parte, faci sport ieșind efectiv la plimbare cu animalul de companie. Bineînțeles, e nevoie s-o faci în special atunci când locuiești la bloc sau ai o curte foarte mică, în care nu se poate desfășura în voie. Așa poți opta pentru o plimbare mai alertă: jogging.

Pe de altă parte, de multe ori nici nu e nevoie să ieși ca să faci mișcare. Sweetie, de exemplu, are obiceiul de a se urca și ascunde în locuri în care nu ar avea ce căuta. Uneori trebuie alergat după el și inclusiv curățat, pentru că face tot felul de prostioare.

7. Îți crește stima de sine

Dependența de tine a unui animal de companie va contribui la dezvoltarea ta, deoarece vei realiza că ești valoros și contezi. Micuțul țău (indiferent de dimensiune) te va sprijini fără oprire și încrederea în sine îți va lua avânt.

Plus că lumea nu mai pare un loc atât de înfricoșător când știi că nu ești singur. Însoțitorul tău crede în reușita ta și împreună puteți depăși orice obstacol!

8. Te poate ajuta

Toți câinii pot fi dresați, dar unii sunt mai docili decât alții. De exemplu, Labrador Retriever și Golden Retriever sunt adesea folosiți pentru misiuni de salvare și dresați pentru a însoți o persoană nevăzătoare.

Eu mi-am dorit dintotdeauna un cățel devotat, care să mă ajute și să-mi aducă de prin casă diverse lucruri de care am nevoie. Sper că la un moment dat acest vis va deveni realitate.

9. Îți oferă iubire necondiționată

Pentru animalul tău de companie, tu ești cea mai importantă persoană din întreaga lume. Nimeni nu se compară cu tine și te iubește din toată inima lui.

Este o sursă inepuizabilă de afecțiune și dragoste. Și nu îți cere absolut nimic în schimb. Mi-e efectiv ciudă când văd persoane ce își maltratează animalul, dar el continuă să-i lingă pe mâini și să le fie alături.

Modurile în care animalele își manifestă sentimentele sunt diferite și pot să te surprindă, însă, după ce le vei învăța, te vor cuceri iremediabil.

Sweetie al meu se învârte în jurul meu, mă linge și apoi îmi roade degetele. Evident că mă doare și nu-l las, dar nu îl cert, ci încerc să îi explic cu blândețe că nu îmi place acel “joc”.

Practic nu există cel mai bun animal de companie. Fiecare e unic și special, iar tu trebuie să îl alegi pe cel care se mulează cu caracterul, programul și nevoia ta de apartenență.

Ține cont că un câine va vrea să vă jucați non-stop, în timp ce o pisică poate că nu te va băga mereu în seamă și un iepuraș se va mulțumi ocazional să știe doar că ești acolo cu el.

Ai un animal de companie sau îți dorești unul? Povestește-ne despre el!

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.