Animal de companie pentru copii – idee bună sau nebună?

Orice copil de pe lumea asta și-a întrebat cel puțin o dată părinții dacă poate avea un animal de companie. Adulții se eschivează de obicei atunci când aud aceste cuvinte “magice” și încearcă să găsească scuze care mai de care mai bune.

Adevărul este că un animal de companie pentru copii înseamnă uneori o grijă în plus a părinților, haos general, program dat peste cap și chiar un miros neplăcut al locuinței. Motivele sunt ușor de înțeles: copiii nu sunt pregătiți psihic și emoțional pentru îngrijirea animalelor de companie.

Totuși, dacă micuțul tău are minim 7 ani și e dezvoltat normal din toate punctele de vedere (poate fi și mai mic, dar automat va trebui să te implici și tu), știi că te poți baza pe el și își dorește din tot sufletul un animăluț, ia serios în considerare completarea familiei cu un necuvântător. Desigur, asigură-te înainte că situația îți permite – animalul de companie va avea suficient spațiu în casă sau apartament.

În topul animalelor de companie pe care le au copiii se află câinele, pisica, hamsterul, peștii și lista poate continua. Dar nu despre asta este vorba aici. Ți-am promis în urmă cu multă vreme, odată cu apariția articolului 9 Motive Pentru Care Merită Să Ai Un Animal De Companie, că voi aborda tema separat prichindeilor.

Astfel, trecem de la avantajele obișnuite ale unui animal de companie, care nu sunt deloc puține și de neglijat, la ceva mai specific. Și anume, iată…

7 beneficii ale unui animal de companie pentru copii

1. Le devine cel mai bun prieten

Cine nu ar fi încântat să aibă alături un camarad loial, căruia să îi poată împărtăși toate gândurile și secretele? Cineva care să asculte, să nu judece și să ofere multă căldură în momentele triste sau grele?

Atât animalele de companie mici, cât și cele mari fac toate astea și multe alte lucruri ce le înseninează ziua piticilor. Ele sunt prietenii ce le stau aproape în orice moment în care le vor acolo. Ca să nu mai spun că fac împreună toate activitățile cotidiene și sunt parteneri în năzbâtii.

2. Îi responsabilizează

Atunci când copilul își asumă întreaga îngrijire a animalului, este de la sine înțeles că va deveni mai responsabil. Acest aspect trebuie clarificat din capul locului, căci altfel riști să ajungi tu cel ce se va ocupa de muncă, iar micuțul va fi doar cu joaca.

Gândește-te însă că animalele de companie mici nu sunt neapărat mai ușor de întreținut decât cele mari. Nu lua acest criteriu ca definitoriu în selectarea animalului. În fond, fiecare are propriile cerințe și necesități exact așa cum sunt și oamenii.

3. Învață lucruri noi împreună

Lumea e un loc mare și plin de mistere ce abia așteaptă să fie descoperite. Nu e tare distractiv să te avânți în tumultul lor de unul singur, crede-mă. Doar nu degeaba se spune că unde-s doi puterea crește.

De asemenea, imaginează-ți numai câte informații interesante despre animale de companie își însușesc copiii prin simpla prezență a acestora în viețile lor. Zoologia capătă brusc o altă semnificație și vor face tot ce pot pentru a ști totul despre amicii lor cu blană, pene sau solzi.

4. Le îmbunătățește abilitățile sociale

Descrierea unui animal de companie cuprinde prin definiție Iatura de socializare. Fie că ne referim la un câine, pisică sau inclusiv pește, animăluțul este o ființă vie, care dezvoltă în copii capacitatea de relaționare.

Având în vedere că acasă sunt cât se poate de deschis față de animalele lor de companie mici și mari, le va veni mai natural apoi să o facă și în colectivitate. Să nu uităm că pandemia ne-a izolat practic de oamenii din jur și trebuie să ne adaptăm după cum putem.

5. Au un partener stabil de joacă

Când ai un job solicitant, e foarte dificil să te rupi de toate și să stai lângă micuțul tău în permanență sau să îl duci să petreacă timp cu alți copii. Cu toate acestea, el are nevoie de atenție și de cineva care să fie dispus să iasă oricând la joacă.

Animalele de companie tânjesc să fie băgate în seamă și să se distreze cu prichindeii. În rarele momente în care nu vor avea chef de năzdrăvănii, vor fi cel puțin buni ascultători.

6. Îi face empatici

Copiii care au un animal de companie percep mai repede nevoile și sentimentele celor din jur. Ei conștientizează de la o vârstă fragedă că nu sunt singurii care contează și au mai multă grijă referitor la cum se raportează la ceilalți.

Aceștia realizează că bunătatea este esențială și că acțiunile răutăcioase au impact negativ. Iubirea necondiționată a unui animal de companie îi transformă și ajută să evolueze mai rapid emoțional.

7. Ține gadget-urile la distanță

De ce și-ar irosi timpul liber jucându-se pe telefon sau tabletă, când pot zburda în voie cu companionul lor? Fericirea aceasta e reală și palpabilă, nu se compară cu agitația provocată de un dispozitiv electronic.

Un animal de companie le oferă șansa prichindeilor de a se bucura cum se cuvine de copilărie. Sunt extrem de puține activitățile și jucăriile care mai reușesc să facă asta în zilele noastre.

Țin să menționez că cel mai bun animal de companie nu e același pentru toată lumea. Prin urmare, în cazul în care nu știi încă sigur ce animal de companie să alegi, fă testul de aici împreună cu familia. Îți va fi de ajutor!

Cât despre accesoriile și mâncarea pentru animale, îți recomand să le comanzi din acest super petshop online. Citește articolul 10 Motive Să Cumperi Tot Pentru Animalul Tău De Pe Zooplus Online și vei afla absolut toate detaliile.

Oamenii și animalele au conviețuit dintotdeauna alături, așa că e normal să simțim un atașament reciproc. De aceea, avem efectiv ocazional nevoia de a ne înconjura de animale (persoanele din jur nu sunt mereu o companie plăcută).

Abonează-te pe blog și te voi ține la curent cu ce mai postez!

Share now:

Află noutățile din lumea mea

Te țin la curent cu ce mai postez pe blog, de la informații despre content și copywriting, până la cele legate de diversitate și incluziune. Promit că îți spun și povești interesante. Multe, multe povești.